Att fota hästar

2014-01-13 / 11:22:00
Fick ett litet önskemål om jag kunde göra fototips, och tänkte då börja med lite tips på hur man fotar hästar. Har ju en hel drös med bilder på Sara och Bullen från olika tillfällen som jag tänkte använda här som lite hjälp. Jag är absolut inget proffs, men jag tänkte iallafall tipsa om vad jag brukar tänka på! Dessa tips gäller när du ska fota en häst stillastående.
 
1. Ljuset
Ljuset är självklart otroligt viktigt, som i all fotografering. Här ovan ser ni två olika bilder fotade vid samma tillfälle, på samma plats. Jag gillar den vänstra bilden betydligt mer, eftersom ljuset är "rent" och inte har några hårda skuggor. Den högra är fotad i direkt solljus - något som sällan blir helt bra enligt mig. Det är svårt att lyckas med när ljuset är så direkt. Här blir ena sidan av hästen mörk, samt ansiktet på ryttaren då hjälmen alltid lägger en ful skugga över ansiktet. Då föredrar jag motljus, som den vänstra bilden. Motljus kan vara klurigt och jag är ingen mästare på det alls, i kameran kan det hända att bilderna blir mörka men det blir betydligt bättre efter att man ljusat upp i Camera Raw/Photoshop! Så tänk på var ni placerar hästen - det gör så mycket!
 
2. Undvik grod- och fågelperspektiv
Så vad menas med detta? Jo, det betyder helt enkelt - fota från rätt perspektiv! Jag tänker alltid på att fota i ögonhöjd - alltså att kameran är i höjd med hästens ögon. Det ser sällan snyggt ut att ta en bild ovanifrån, likadant underifrån, det får oftast en konstig effekt på hästen. Men visst är det tillåtet att experimentera! Man kan lyckas få fina bilder från den mest udda vinkeln - men detta är vad jag brukar utgå ifrån, och det funkar jättebra!
 
3. Skär inte av kroppsdelar
Det gör man ju hela tiden kanske man tänker, men det jag menar är att man inte ska skära av de så att de ser konstigt ut. Det finns inte mycket hopp för en bild där man fått med halva hästens öron på bilden tex, vilket kan vara riktigt synd och nåt som jag råkat ut för ibland. Att kapa av hästens ben vid knäna tex blir sällan snyggt heller, ni kanske förstår min tanke? 
 
4. Alert intryck
Alla vill vi väl se en glad häst på bild? Det ger helt klart ett mer alert intryck och ger en mycket bättre bild, jag använder sällan en bild när hästen ser sur ut. En trött häst gör sig inte heller särskilt rolig på bild - så öronen framåt, och ögonen öppna är alltid tummen upp! 
 
En bild som hade blivit mycket finare med båda öronen framåt och båda ögonen riktade mot kameran.
 
5. Skärpan
Att få skärpa på en stillastående häst är självklart lättare än på en häst i rörelse. När jag fotar hästar på relativt nära håll fokuserar jag på ögonen, precis som när man fotar människor. På längre avstånd lägger jag den på ungefär samma ställe - runt hästens ansikte. 
 
6. Inställningar
Vid stillastående porträtt på hästar använder jag när jag kan mitt 50mm f/1.8. Just nu fotar jag då med Av-läget (har helt enkelt inte orkat fippla med M, men det är nåt jag ska öva mer på), och väljer ofta bländare runt 2.8, jag älskar ju när det är mycket skärpedjup. Nåt annat jag föredrar är lite extra ljusa bilder, och jag lägger då på lite extra exponering i kameran, ofta då +1.
 
Jag hoppas detta var förståeligt och en liten hjälp på traven! Är det nåt ni undrar så är det ju självklart bara att fråga, detta är väl lite av det jag tänker på när jag fotar hästporträtt. 
 
/M.
 
MATILDA
2014-01-13 // 15:50:10

så fina bilder :)

mineeea 🐋
2014-01-13 // 22:21:09

toppeninlägg!!! och du är ju duktig på att fota hästar, skärpan och ljuset är lyckat

Hannah
2014-01-17 // 19:07:06

Precis ett sådant här inlägg jag ville läsa, lärde mig sjukt mycket på bara några meningar. Kan du göra en del med typ hoppbilder eller rörelse bilder helt enkelt? Totalt ääälskar dina bilder, grymt duktig är du!
namn:
kom ihåg mig?
e-post: (publiceras ej)

hemsida:

kommentar: